Astroclubul Colegiului National "Liviu Rebreanu"

Bun venit pe website-ul destinat secţiunii de astronomie a Colegiului National "Rebreanu".Prin acest website dorim să susţinem o platforma online de învăţare şi informare pentru toţi elevii interesaţi de acest subiect şi nu numai. Read More

  • 1 Testeaza aplicatia utilizand imaginea de mai jos

World Space Week 2016

In perioada 4-10 octombrie 2016 a avut loc manifestarea mondiala numita "World Space Week" . Va invitam sa vizualizati galeria noastra foto pentru mai multe informatii.

Ce este astronomia?

Astronomia - este una dintre cele mai vechi științe datând încă din perioada Greciei Antice. În secolul al VII-lea în Anglia astronomii se foloseau de poziția stelelor în navigație (vezi istoria astronomiei). În perioada contemporană, aproape toți astronomii au cunoștințe solide de fizică iar rezultatele observațiilor sunt puse în context astrofizic, astfel încât astronomia și astrofizica au dobândit definiții foarte apropiate. Astronomia nu trebuie confundată cu astrologia, o pseudoștiință care încearcă să prezică destinul persoanelor pe baza traiectoriilor unor obiecte cerești. În Grecia Antică, ca și în alte civilizații antice, astronomia conținea în mare parte astrometrie, calculând pozițiile stelelor și ale planetelor pe cer. Mai târziu, Kepler și Newton au publicat lucrări despre mecanica cerească, descriind matematic mișcarea corpurilor din sistemul solar și interacțiunea lor sub acțiunea gravitației. Astronomii moderni se folosesc de aceste principii, iar cu ajutorul telescoapelor, spectrografelor, calculatoarelor, observatoarelor astronomice, le este mai ușor de înțeles natura fizică a acestor obiecte cerești.

Read More

Aparitia fazelor lunii

Ca satelit al planetei noastre, Luna are o miscare de rotatie in jurul Pamantului pe o orbita aproape circulara, cu o perioada ce 27,3 zile. Aceasta perioada se numeste perioada siderala - perioada in care Luna se intoarce in aceeasi pozitie, in raport cu stelele. Din cauza unghiului sub care vedem regiunea iluminata de Soare vedem cum Luna prezinta diferite faze (faze insemnind procente diferite de iluminare a discului Lunii). Multi oameni cred ca fazele Lunii sunt datorate umbrei Pamantului, conceptie gresita. Pentru a explica fazele Lunii trebuie sa luam in cosiderare orientarea a trei corpuri ceresti: Soarele (singura sursa de lumina), Pamintul si Luna. Fazele Lunii se repeta la 29,5 zile, aceasta perioada numindu-se perioada sinodica.


Fazele lunii in anul 2009 :

 






Fazele Lunii

CURRENT MOON

Despre noi

Prin intermediul acestui website poţi să afli ultimele noutăţi legate de activiţăţile care se desfăsoară pe secţiunea aceasta, a fizicii.

Imagini,proiecte şi felul în care elevii noştri se implică la diferitele activităţi legate de astronomie şi nu numai ,puteţi să găsiţi printr-un singur click