CNLR> Proiecte Erasmus+ > Erasmus + Community as a classroom

Erasmus + Community as a classroom

Proiectul Erasmus+ Community as a classroom este derulat de Fundația Noi Orizonturi în perioada 2024-2026 în parteneriat cu alte 4 organizații neguvernamentale din Cehia, Slovacia, Finlanda și Polonia, fiind finanțat prin programul Erasmus+ al Uniunii Europene în cadrul acțiunii KA220-SCH – Parteneriate de cooperare în învățământul școlar, acord de finanțare nr. 2023-1-CZ01-KA220-SCH-000165069: Community as a classroom - Fundația Noi Orizonturi.

Grație acestui proiect, 5 școli din România (printre care se numără și Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița), alături de alte 16 instituții de învățământ gimnazial din țările europene menționate mai sus, vor aduce în intervalul 2024-2025 metodologiile Service Learning și Place Based-Learning mai aproape de practica curentă a școlii, oferind contexte de învățare relevantă pentru elevi, în timp ce aceștia devin agenți ai schimbării pozitive în comunitățile lor.

Participarea în proiect aduce beneficii unice pentru școlile implicate:

  • formare Place Based-Learning și Service Learning;
  • consultanță;
  • ghidarea echipei;
  • planificare colaborativă și sprijin între colegi;
  • resurse pentru implementarea de activități PBL și a unui proiect de Service Learning la clasă;
  • promovarea rezultatelor echipei și a școlii.

Implementarea proiectului în Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița

Echipa de proiect a școlii este formată din prof. Arapu Rodica-Liliana (coordonator proiect), prof. Marti Georgiana și prof. Zbînca Loredana. Clasele de elevi implicate în Community as a classroom sunt a V-a B (coordonată de Arapu Rodica-Liliana în calitate de profesor de limba franceză), a V-a G (coordonată de Zbînca Loredana în calitate de profesor de discipline socio-umane) și a VII-a A (coordonată de Marti Georgiana în calitate de profesor de fizică).

Community as a classroom a avut două direcții importante de implementare, regăsite în Planul de acțiune al echipei, plan conturat pe parcursul celor trei zile de formare oferite profesorilor în cadrul evenimentului național #GenerateMoreImpact și adaptat ulterior, odată cu revenirea echipei în mediul concret de lucru.

Pe de o parte, profesorii au trebuit să proiecteze și să deruleze cu cele trei clase activități didactice bazate pe aplicarea metodologiei Place Based-Learning, concept nou introdus în România, cu referire la învățarea despre, într-un, cu ajutorul și pentru un anumit  LOC și COMUNITATE. Astfel, pe durata orelor altfel de limba franceză, de filosofia pentru copii și de fizică, profesorii au ales ca LOC al învățării fie spațiul bibliotecii școlare, fie terenul de sport, fie, în cea mai mare parte a cazurilor, parcul dendrologic al CNLR: https://www.facebook.com/share/p/14EUYVdJm59/ 

Pe de altă parte, în contextul primirii unei finanțări de 400 de euro pentru derularea unui proiect de service learning agreat de elevii și profesorii implicați direct în Community as a classroom, cei 79 de școlari și cadrele didactice au colaborat în scopul planificării și desfășurării de activități cu impact real asupra mediului și comunității. Așa a luat naștere „Societatea copacilor”, proiectul care a avut ca scop readucerea în atenția elevilor de gimnaziu din CNLR a importanței Parcului dendrologic al acestuia, văzut ca un LOC prietenos al învățării.

Finanțarea proiectului completează dotările materiale ale CNLR cu 14 saltele PVC, 3 binocluri (pentru derularea de activități didactice în natură) și 14 rame A4 multifuncționale ( pentru amenajarea în școală a unor expoziții temporare). 

Rezultatele proiectului

Rezultate educaționale

  • Elevii au învățat să identifice specii de arbori autohtoni și exotici din parc folosind aplicația PlantNet.
  • Elevii au realizat fișe botanice (sub forma unor cărți de identitate ale copacilor). Exemplu: Carte_de_Identitate_a_Copacului.docx 
  • Elevii au învățat despre Wood Wide Web sau internetul pădurii.
  • Elevii și-au îmbunătățit cunoștințelor despre mediu, biodiversitate.
  • Elevii și-au îmbogățit cunoștințele de vocabular din limba franceză cu cuvinte din câmpul lexical al naturii.
  • Elevii au învățat să utilizeze în aer liber metode și instrumente specifice pentru înregistrarea, organizarea și prelucrarea datelor experimentale și teoretice. 
  • Elevii au învățat care este strânsa legătură dintre parcul dendrologic și conceptele de comunitate, spațiu comun și apartenență.

  • Profesorii au inclus în metodologia de predare Place Based-Learning.

Rezultate sociale

  • Elevii și-au îmbunătățit relația cu colegii de clasă și au creat relații noi cu colegi din celelalte colective de elevi.
  • S-au creat legături sociale mai strânse între elevi și profesori.
  • S-a consolidat semnificativ coeziunea echipei de proiect.
  • S-au creat relații de colaborare între membrii echipei de proiect și profesorii de biologie și de arte plastice din școală.

Rezultate culturale și de identitate locală

  • Valorizarea patrimoniului natural local: 305 elevi de gimnaziu au primit câte un sticker conținând un cod QR care conduce către materiale informative despre parcul dendrologic;

Rezultate de dezvoltare personală

  • S-au dezvoltat abilitățile de comunicare și leadership ale elevilor.
  • A crescut motivația școlară.
  • S-au format competențe transversale la elevi.
    • Elevii realizează clipuri video cu povești ale copacilor relatate la persoana I:

    • Elevii se folosesc de ruletă pentru a efectua măsurători.

 

Rezultate materiale

La finalizarea proiectului Community as a classroom, din chestionarele de evaluare aplicate a reieșit că un mare număr de elevi de gimnaziu au învățat multe lucruri noi despre Parcul dendrologic al CNLR, apreciază mai mult arborii și consideră că parcul școlii este un loc în care orele de curs devin mult mai plăcute și mai interesante.

 

2.7.2025 Silviu Candale.

Pagini anexe

Mai mult

Citește selecția Press Enter to Read Page Content Out Loud