CNLR> Proiecte, programe > Proiecte ERASMUS > ERASMUS+ 2014-2016 UNESCO HERITAGE > 2014: Diseminare activități de proiect UNESCO Heritage, Erasmus+

2014: Diseminare activități de proiect UNESCO Heritage, Erasmus+

Acest proiect a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceste comunicari reflecta numai punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu este responsabila de utilizarea informatiilor continute de aceste comunicari. 



Colegiul National „Liviu Rebreanu", Bistrita anunță câștigarea proiectului european  ERASMUS + "UNESCO Heritage", Actiunea Cheie 2 - Parteneriate strategice între școli, proiect ce se va derula pe o perioadă de doi ani școlari, începînd cu luna septembrie 2014.

În contextul începerii activităților de proiect, Colegiul Național "Liviu Rebreanu", în calitate de coordonator al acestui proiect, a fost gazda primei Întâlniri Transnaționale care a reunit în perioada 18-21 Noiembrie 2014, reprezentanții celor 6 țări partenere, cu scopul distribuirii și asumării sarcinilor de lucru între țările participante, analizei și clarificării activităților comune, interacțiunii și schimbului intercultural și de bune practici. 

Un spațiu cosmopolit, asta a devenit Colegiul Național Liviu Rebreanu datorită proiectului UNESCO Heritage... Partenerii din Portugalia -Agrupamento de Escolas Dr. Mario Sacramento, Aveiro,Turcia - Hasan Sadoglu Kiz Teknik ve Meslek Lisesi, Istanbul, Grecia - Ekto Gymnasio Herakliou, Creta, Croația - Turisticko ugostiteljska skola Split, Split, Italia- Istituto Istruzione Superiore Castelnovo ne Monti și Cehia - Zakladni skola Ostrava, Nadrazni 117, p.o, Ostrava, au dăruit școlii noastre, prin prezența lor, momente deosebite, memorabile, evocând  farmecul și efervescența întâlnilor culturale de altădată.

Primirea oaspeților de către profesorii rebreniști implicați în echipa de proiect: Helena Schuster, Constantin Rus, Dalia Chira, Alina Gîmbuță, Dorina Manta, Georgeta Marosi și Doina Petrean, a fost însoțită de o prezentare în care s-au punctau principalele caracteristici ale sistemului educațional din România, istoricul Colegiului „Liviu Rebreanu", realizările elevilor și profesorilor noștri.

Sesiunile de lucru ale Întalnirii Transnationale s-au concentrat și asupra constientizării de către comunitate a importantei conservării, susţinerii patrimoniului naţional şi mondial, tangibil  si  intangibil, astfel încît nu s-au discutat doar aspectele administrative ale proiectului, ci și dificultățile cu care se confruntă fiecare țară parteneră în conservarea și păstrarea identițății naționale, ca parte a unui patrimoniu cultural comun, ca dimensiune fundamentală a unei zestre culturale mondiale.

În contextul acestei reuniuni s-au organizat și vizite la instituțiile reprezentative ale municipiului Bistriţa;  astfel, oaspeții au fost primiți de domnul primar Ovidiu Cretu, fapt ce a demonstrat că administrația locală  susține si încurajează  implicarea școlilor din județul nostru în proiectele europene și orice demers educațional care vizează nu doar formarea și dezvoltarea competențelor europene cheie în rîndul elevilor, ci și respectul față de moștenirea culturală națională.

De asemenea, activitatea echipei de proiect a Colegiului Rebreanu a fost susținută și de prezența domnului profesor Ioan Ioja , inspector de proiecte din partea ISJ-Bistrița, care a participat la una dintre sesiunile de lucru și a apreciat în termeni pozitivi scopul și obiectivele proiectului Erasmus+  "UNESCO Heritage".

Proiectul va avansa într-o nouă etapă, echipe de elevi cu vîrstele între 14 și 18 ani din țările partenere de proiect, urmând să se întâlnească în perioada 30 noiembrie - 6 decembrie în Cehia, pentru sesiuni de învățare și formare pe termen scurt.


Prezentare proiect UNESCO Heritage (PPT)

16.1.2017 Florentina Danci.

Pagini anexe

Mai mult