CNLR> Prezentare > Resurse umane > AD HONOREM EMERITUS > Titieni Leon †

Titieni Leon †

S-a nascut in satul Visuia, judetul Bistrita-Nasaud la 29 decembrie 1914. Tatal sau, Ion Titieni, era judecator si se tragea din familia invatatorului Izidor Titieni, directorul scolii din Monor.Mama sa , Maria era fiica preotului Ioan Pop din Visuia.

A invatat la scoala din Bistrita iar ultimele clase liceale le-a absolvit la Oradea.In continuare a urmat facultatea de geografie si istorie la Universitatea din Cluj, dupa care a functionat ca profesor suplinitor la liceele din Satu Mare si Oradea.In anul 1940, o data cu "cedarea Ardealului de Nord" a fost nevoit sa se refugieze la Bucuresti si Sibiu.In anul scolar 1943-44 a fost numit profesor de geografie la Liceul Mihai Viteazul din Alba Iulia. Aici s-a cunoscut si s-a casatorit cu profesoara  de limba italiana si romana Silvia Popescu cu care a avut doi copii, pe Adina si Remus.

In toamna anului 1945, s-a transferat la Bistrita unde a functionat la Liceul Liviu Rebreanu pana la pensionare in anul 1975, ca profesor de geografie si o scurta perioada 1954-57 ca director.

A activat cu multa daruire atat la catedra cat si pentru inzestrarea scolii cu un bogat material didactic, harti in tus, lot geografic cu harta in relief a Romaniei. A organizat multe excursii tematice cu elevii in cele mai frumoase si reprezentative zone ale tarii. Paralel cu activitatea didactica si-a cultivat si talentul si pasiunea pentru pictura. A absolvit cursurile Scolii populare de arta si a studiat albumele marilor maestri ai picturii nationale si universale. Incepind sa faca reproduceri, a trecut la tablouri de inspiratie proprie, peisaje si portrete

Tablourile pictate de el au infrumusetat si personalizat cabinetele de studiu, infatisand portretele marilor personalitati din diferite domenii, literar, istoric si stiintific.

Cel mai reprezentativ este portretul lui Liviu Rebreanu, care intimpina pe toti cei care trec pragul acestei scoli.

14.2.2011 Florentina Danci.

Pagini anexe

Mai mult