CNLR> Proiecte, programe > Proiecte ERASMUS > ERASMUS+ 2014-2016 UNESCO HERITAGE > 2015, mai: Erasmus+: Mobilitate de învățare în Turcia

2015, mai: Erasmus+: Mobilitate de învățare în Turcia

 

        

Acest proiect a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceste comunicari reflecta numai punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu este responsabila de utilizarea informatiilor continute de aceste comunicari. 


Erasmus + Programme, Key action 2

Strategic Partnership of School Education

UNESCO  HERITAGE

"Our heritage, our treasure"

          În perioada 26 aprilie 2015 - 2 mai 2015 a avut loc la Istanbul, Turcia, a treia mobilitate în cadrul proiectului Erasmus+. Gazde deosebite au fost elevii și profesorii de la Hasan Sadoglu Mesleki ve Teknik Anadoglu Lisesi, echipa din proiect, directorul și directorii adjuncți ai acestui liceu. Echipa CNLR din acest proiect a fost reprezentată de prof. ALINA GÎMBUȚĂ - coordinator proiect, prof. CONSTANTIN RUS-director și elevii RALUCA DIUGAN, MIHAELA POP, ALEXANDRU PAȚIU și IONUȚ ȚOLCA toți din clasa a XII-a E. Mândrii de istoria lor, am văzut peste tot expuse însemnele naționale, iar orele de la începutul săptămânii debutau cu intonarea imnului național.  

         Alături de delegațiile celorlalte 6 țări partenere ( Turcia, Croația, Grecia, Italia, Portugalia și Cehia) am fost primiți cu mare ospitalitate de reprezentanții marelui oraș de pe cele două maluri ale Bosforului. Încă de la sosire am simțit marea încărcătură de istorie și cultură a Constantinopolului unde trei imperii și-au pus amprenta asupra acestei zone. Am avut ghizi bine documentați prin cei patru elevi din clasa cu specializare istorie - socio umane. Monumentele UNESCO ne așteptau să le vizităm și să completăm documentarea pentru produsele de proiect.

         Programul acestei mobilități a fost extrem de dens și a făcut ca șederea noastră în Istanbul să ne pară mai scurtă decât o arăta calendarul. După vizitarea școlii și servirea tradiționalului ceai sau cafea turcească, au urmat 4 Workshop - uri cu teme temeinic pregătite de echipele participante: W1 - Harta interactivă, W2 - Arta EBRU (Paper Maberlling), W3 - Escape Game și W4-  Curriculum pentru disciplina opțională. Disciplina serioasă și profesionalismul moderatorilor din echipa gazdă au făcut ca de fiecare dată evaluarea activităților să dea note maxime pentru actorii implicați. Mărturisesc că intervențiile elevilor noștri, îmbrăcați în uniforma colegiului la toate aceste activități, au atras admirația colegilor lor pentru seriozitate și probitate în prezentarea materialelor. Blazonul CNLR a rămas mărturie în imaginile din sălile de curs și din vizitele la monumente.

         Istanbul World Heritage Tour a cuprins vizite la: Topkapi Palace, Hagia Sofia, Basilica Cistern, Hipodrome, Dolmabahce Palace, Moscheea Albastră, Moscheea lui Suleyman, Spice Bazar, Grand Bazar, Miniaturk, Panaroma1453 Hitory Museum. Câtă istorie și cultură...!!

         Pentru a finaliza la superlativ programul acestei mobilități, prietenii noștri turci ne-au oferit o zi de 1 Mai excelentă: alături de elevii liceului, părinții acestora și oficialitățile orașului am participat la Festivalul mâncărurilor tradiționale din Turcia. Pe fundalul muzicii și dansurilor oferite de elevii școlii am gustat din cele aproape 200 de feluri de mâncare pregătite de elevi și părinți.

         Așa s-a încheiat această mobilitate la Istanbul de unde ne-am întors mai buni, mai toleranți și mai bogați sufletește.

        Mulțumiri deosebite echipei de proiect de la CNLR Bistrița, pentru implicare și realizări, felicitări elevilor care fac parte din proiect și familiilor acestora care au găzduit elevi din alte țări.

Album foto

                                                                                     DIRECTOR,

                                                                                   prof. Constantin Rus

16.1.2017 Florentina Danci.

Pagini anexe

Mai mult