CNLR> Proiecte Erasmus+ > ERASMUS+ 2014-2016 UNESCO HERITAGE > 2015, octombrie: Prezentare mobilitate de invatare in Grecia

2015, octombrie: Prezentare mobilitate de invatare in Grecia

 

        

Acest proiect a fost finantat cu sprijinul Comisiei Europene. Aceste comunicari reflecta numai punctul de vedere al autorului, iar Comisia nu este responsabila de utilizarea informatiilor continute de aceste comunicari.  


 

Colegiul Național "Liviu Rebreanu" este coordonatorul proiectului Erasmus+ „UNESCO HERITAGE" având ca parteneri școli din alte 6 țări europene: Grecia, Turcia, Portugalia, Italia, Croația și Cehia.

   Delegația din România s-a întors la inceputul lunii octombrie, din Grecia. Mobilitatea s-a desfășurat pe perioada 27 Septembrie - 3 Octombrie, în insula Creta. Echipa CNLR a fost formată din patru elevi Iulia Mureşan, Tatiana Zăpârţan, Andreea Cifor, Cristian Mureşan şi doi profesori Dalia Chira şi Constantin Rus. Elevii au fost cazaţi în familiile colegilor greci care frecventează gimnaziul din Heraklion, Ekto Gymnasio Heraklion, Creta, trăind intens experienta unui schimb cultural și educaţional. Întreg proiectul își propune să promoveze toleranța culturală, munca în echipă, diversitatea de păreri și satisfacerea nevoii de cunoaștere probând astfel că este posibil să căpătăm înțelepciunea de a întelege istoria culturală a lumii.

   Înainte de a începe această călătorie a învățării, profesorii din Grecia ne-au trimis câteva materiale relevante referitoare la activităţile propuse în această reuniune de proiect. Mai mult decăt atât ne-au fost testate și cunoștințele în materie de arheologie. Cât de mult știți despre civilizația minoica? Ei bine, organizatorii proiectului și-au propus să ne ajute să răspundem mai ușor la această întrebare. În acest sens, un progam dens constând din vizite la unele dintre cele mai importante situri arheologice din Creta, cum ar fi palatele din Knosos și Phaistos, sau plimbări prin sate tradiționale grecești unde am gustat din bucătăria autohtonă și am luat parte la workshop-uri pe diverse teme - țesut la război lână grecească şi preparat ulei aromatic- care ne-au fost pregătite de către organizatori. Pe tot parcursul documentării am fost însoțiți de ghizi profesionişti care au ridicat standardul informaţional al locurilor vizitate.

   Ceea ce a făcut diferența de la o simplă excursie, a fost atenția acordată felului în care noi învățăm ceea ce vizitam și cum putem folosi aceste informaţii pentru a aprecia valorile propriei culture naţionale dar și pe cele universale. Noi credem că am învățat multe lucruri deosebite de la oamenii pe care i-am întâlnit. Trebuie menționat profesorul și lingvistul Garreth Owens, care este preocupat de descifrarea mesajului inscripționat cu câteva mii de ani în urma pe celebrul disc din Phaistos și care nu s-a sfiit să își arate entuziasmul de a fi înconjurat de elevi din locuri diferite ale lumii, încurajându-ne să colaborăm şi să comunicăm. 

   Evident că cel mai bine am înțeles scopul acestui schimb de experiență, trăind în familiile corespondenților noștri și simțind cu adevărat cum e să trăiești în Grecia. Lucrurile pe care le poți învăța în urma unor astfel de proiecte sunt greu de învățat altfel, și de aceea ne-am întors în Romania, înapoi la școală, cu o mare doză de entuziasm pe care vrem să o transmitem mai departe.


Iulia Mureşan, clasa a XI-a C
CNLR Bistriţa

ALBUM FOTO

PREZENTARE PPT

16.1.2017 Florentina Danci.

Pagini anexe

Mai mult