CNLR> Prezentare > Resurse umane > AD HONOREM EMERITUS > Căluşeriu Mircea †

Căluşeriu Mircea †

 

Memoria dascalului ales este purtată cu respect și admirație de cei ce l-au avut mentor. Nici nu se poate altfele deoarece a fost cel mai îndrăgit și respectat  dintre valoroșii profesori ai liceului. S-a risipit frumos și eficient în numeroșii săi discipoli, astăzi profesori de fizică, ingineri si medici care se mandreau cu cel ce le vorbea incet si frumos, dar știa ca nimeni altul să fie exigent și riguros. Elevii pregătiți de el erau de cele mai multe ori pe primele locuri în marile confruntări de fizică.

Prof. Constantin Rus - fost director al CNLR Bistrița, în prezent director al Centrului de Excelență Bistrița-Năsăud


În toată ținuta lui, Mircea era autoritate, fantezie, trăire și bucuria de a trăi. M-am simțit atunci admirabil în preajma tuturor bistrițenilor din preajma lui. Oameni de calibrul lui Mircea Calușeriu modelează relațiile între semenii în mijlocul cărora traiește.

Prof. Alexandru Burcin - fost inspector general de fizică în MEN


Era exigent și pretențios față de elevi, dar mai exigent și pretențios față de el însuși. Și-a pregătit fiecare temă cu foarte multă minuțiozitate și a refăcut-o până era convins că este precum dorește. Bun coleg în munca de echipă, cu talent de educator și formator. Excelent colaborator interdisciplinar. Pasionat în pregătirea elevilor de excepție și de participare la concursuri. Implicat în viața cultural-artistică a elevilor școlii. De aceea nu îl uită foștii lui colegi și elevi.

Prof. Atanasie Florescu -  fost coleg, profesor de matematica CNLR


Unul dintre oamenii de excepție ai învățământului românesc, a cărui personalitate a marcat pentru multă vreme școala bistrițeană, a fost și va rămâne indubitabil profesorul de fizică Mircea Călușeriu. El reprezintă certitudinea, dându-ne liniștea, siguranța dar și speranța atât de necesară în munca de zi cu zi la catedră și nu numai. A fost dascălul performanțelor la clasă, la concursurile de fizică dar și pe scenă. S-a bucurat de stimă și respect,  iar amintirea lui trăiește în inimile tuturor celor care l-au cunoscut. Astăzi colegii și foștii lui elevi duc mai departe spiritul inconfundabil, întru gloria școlii pe care a slujit-o cu atâta dragoste și căldură.

Prof. Andrei Hegeduș - fost inspector de fizică la ISJ BN


Profesor ajungând te străduiești să-i semeni: sunt variante multe, manuale noi, tratate „pretențioase", dar parcă așa cum le-ai auzit prima dată explicate la ora lui Mircea Călușeriu,  așa cum te-au convins la „prima audiție", e cel mai bine, e cel mai clar, e cel mai plin de viață! Eram plini de respect față de profesorul nostru de fizică, dar azi, după ani de muncă la clasă, pot spune cu greutate de „profesionist":

-          Un dascăl ca oricare altul ?!

-          În nici un caz!!

UN DASCĂL CA NIMENI ALTUL!!!

Prof. Camelia Tabără - Inspector general al ISJ BN


Modul în care domnul profesor reușea să ne facă să întelegem fenomenele, lumea, să ne bucurăm de descoperirea simetriilor, a legăturilor sublime dintre ecuații și realitatea practică aplicată, a fost factorul determinant în formarea noastră ca fizicieni, profesori, ingineri, medici sau manageri, angrenați in realitatea de azi.

Prof. dr. Violeta Griga, fostă elevă, actual director adjunct la CNLR Bistrita

 

Oamenii care ne inspiră pot fi oameni noi cu care avem norocul să ne întâlnim în viață! Eu, ca dascăl la început de drum, am avut șansa să îi fiu în preajmă. Oamenii speciali, așa, ca domnia sa, sunt oamenii alături de care te simți liber, ascultat, înșeles, iubit. Sunt oamenii care îți aduc aminte de valorile din acestă viață: - de curaj, bunătate, compasiune, iubirea de oameni și natură – așa, ca domnul profesor, Mircea Călușeriu.

Prof. Carmen Ilea, responsabil catedra de Fizică, la CNLR Bistrița

22.11.2018 Florentina Danci.

Pagini anexe

Mai mult